Zverejnené: 28.05.2024

Larry Ellison


Americký podnikateľ a spoluzakladateľ spoločnosti Oracle Corporation. Už od útleho veku prejavoval silné nadanie pre matematiku a prírodné vedy a na University of Illinois ho vyhlásili za študenta roka. Larry Ellison v roku 1977 spoluzakladal softvérového giganta Oracle Corp. (ORCL). Pod jeho vedením vyrástol Oracle zo start-upu s tromi programátormi na najväčšieho dodávateľa databázového softvéru a druhého najväčšieho dodávateľa podnikových aplikácií.

Rýchly rast Oracle pod Ellisonovým vedením sa opieral o jeho pôsobivé výsledky pri identifikácii a dobývaní nových trhov. Oracle rástol aj akvizíciou ďalších softvérových spoločností, vrátane Sun Microsystems za 7,4 miliardy USD v roku 2010 a NetSuite za 9,3 miliardy USD v roku 2016.12 Odkedy sa Ellison vzdal funkcie generálneho riaditeľa v roku 2014, zastával funkciu predsedu predstavenstva a technologického riaditeľa.

Na jeseň 2020 sa Oracle snažil stať sa americkým partnerom populárnej čínskej aplikácie na zdieľanie videí TikTok. V júni 2023 optimizmus okolo umelej inteligencie vyhnal čistý majetok spoločnosti Oracle Corp. a zakladateľa Larryho Ellisona na rekordné maximá. V máji 2024 mal Larry Ellison čistú hodnotu 141 miliárd dolárov, predovšetkým z jeho akcií v Oracle. Desať rokov po tom, čo odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti Oracle, bol Ellison stále predsedom, CTO a jeho najväčším akcionárom, ktorý vlastnil 40 % spoločnosti. .


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách